Follow

Ulvdottir

Leva med diskbråck och nervsmärta
Jag fick en fråga idag av en kollega angående träning så kom vi att prata om mitt diskbråck och min smärta jag har haft. 
Frågan var hur jag har gjort? Hur har jag kunnat leva med smärtan? Är jag van?
Det fick mig verkligen att tänka, två graviditeter, minimal viktuppgång, ett diskbråck som med åren bara blivit sämre, ingen smärtlindring och ändå lever ett väldigt aktivt liv med både barnen, jobb, träning m.m.
Från den stunden att jag fick mina problem med ryggen för över 4 år sedan så har jag aldrig låtit det stoppa mig, värken har aldrig fått ta över mitt liv. 
Så det bästa svaret är nog vilket mindset man har som person.
Jag är en väldigt envis kvinna och jag har lätt att leva mitt liv genom smärta, jag vet att det ser olika ut för alla men helt ärligt så tror jag att de som inte lyckas ta sig ur problemet lider mer av lathet och tyck synd om mig mindsetet än jag ska fan inte låta smärtan vinna över mig. 
Jag har sett det så många gånger förut, människor som går och tycker synd om sig själva över den smärta de har men som faktiskt aldrig ens har försökt att träna bort det. 
Min resa har inte varit enkel. 
3-4 bakslag där jag har fått känna en liten uns av ljus när ryggvärken har varit på väg att bli bättre men sen har något inträffat, om det så har varit jobbrelaterat eller att jag har varit tvungen att sluta träna eller som i vintras när något bara gick åt helvete och nerven eller vad det nu är gjorde så jag inte ens kunde resa mig upp ur sängen och fortfarande har jag men av det i form av att mitt högra ben är bortdomnat från knä ner till tårna. 
Men trots alla bakslag så har jag inte gett upp, jag har fortsatt att promenera, träna, styrketräna och nu 3 månader efter att jag började på gymmet så är ryggvärken minimal, nervsmärtan kommer och går MEN den är inte där jämt vilket den har varit tidigare och det är en vinst i sig. 
Det man måste förstå med diskbråck är att du kan inte bara träna några veckor tills det går över eller du ger upp, detta kommer vara en livslång resa för att se till att musklerna i ryggen och magen är starka så att du förhindrar att skada dig igen eller att dina symptom kommer att förvärras. 
Nu älskar jag att leva ett aktivt liv och har gjort i många många år MEN innan jag levde ett aktivt liv med träning i alla dess former så gillade jag inte att träna. Det är något som har blivit en rutin i min vardag, något som jag har kommit att älska så enormt mycket och som jag märker gör enorm skillnad för både humör och kroppen. 

Men att ta sig dit kan vara tufft, speciellt om man har ont, tro mig jag förstår precis men det är då man måste hitta sin inre krigare, den där som bara vägrar att ge med sig, som bara fortsätta att pusha. 
Och JA jag har många gånger känt att jag klarar inte mer, jag orkar bara inte leva med denna smärta men i slutändan har jag bitit ihop, erkänt att det är upp till mig att förbättra, det är upp till mig att ta på mig träningskläderna och ge mig ut, att hitta den träningsstil som fungerar med den formen av smärta jag har.
Absolut har det varit en tuff resa, man får gråta, man får svära och förbanna sitt liv när man har ont, det är helt tillåtet och det är ingen svaghet. 

Mitt tips till dig med problem i ryggen är att försök få träningen till en rolig rutin, hitta din form av träning som du tycker är kul men som hjälper dig att stabilisera din core, bygg starka ben och rumpa för det kommer att hjälpa dig att förhindra skador. 
Träning behöver inte vara tråkigt, det är vad du gör det till, all träning behövs inte göras på gymmet. det kan göras ute, det kan göras hemma och om du tycker det är jobbigt att träna på gym pga andra människor ska titta på dig, så bry dig inte, dom är där av en anledning också och det är inte för att stirra på dig, gör din grej och bry dig inte så mycket om vad man andra tycker. Du kommer må bättre av det. 
Ge det tid, man vinner inget över en natt, det är en resa, en resa mot en starkare friskare kropp, låt det ta tid och känn av hur din rygg mår, du kommer ha ondare i ryggen i början men det är träningsvärken i ryggmusklerna, tänk på att dom måste vakna igen så dom kan hjälpa dig att stabilisera dig. 

Allt går om man vill :)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress