Follow

Ulvdottir

Stor Karis sten
Det finns en sägen om en jättekvinna vid namn Stor-kari från Passboberg. 
Första gången hon hörde kyrkklockan ifrån Skinnskatteberg för länge länge sedan så blev hon så arg att hon tog av sitt ena strumpeband och snodde den om en stor sten hon hittade och skulle slunga iväg den för att få stopp det hemska ljud hon hörde. 
Men strumpebandet gick sönder och stenen kom aldrig fram till kyrkan och idag ligger stenen längs med riksväg 68 nära källfallet på väg mot Riddarhyttan. 
När du ser denna skylt så stannar du bilen på en parkeringsficka och gå en liten bit längre fram och in i skogen där det också sitter en skylt med historien på. 
Stigen till Stor-Karis sten är markerad med små jättefigurer som håller i stenen, det är vacker stig med mycket skiftande terräng och många stora stenblock som pryder sidorna av stigen. 
Man möts högst upp på en kulle av den jättelika stenen som Stor-kari hade försökt slunga iväg och nuförtiden står en stege lutad emot den så man kan klättra upp och få titta på sin omgivning från ovan som är otroligt vacker att beskåda. 
Sägner av detta slag är alltid lika intressanta och finns lite runt omkring i vårt avlånga land. 
Det är alltid lika spännande att hitta en stor sten i skogen, kanske är det just en jätte som har kastat den dit? 
För någon som verkligen gillar sägner tillsammans med natur så föreslår jag en titt på Stor-karis sten, om inte annat så har du fått dig en upplevelse av att klättra upp på stenen :) 

 
Lars Gustafsson

Sägner är fashinerande. Vilken jättesten. Tack för lite historia från Västmanland

Svar: Så lite så :)
Ulvdottir

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress