Follow

Ulvdottir

Röda jordens vandringsled
Röda jorden, en magiskt vacker plats med trollskog så långt ögat kan nå. 
Röda jorden har fått sitt namn just ifrån jorden som är rikligt roströd pga järnoxider i marken, denna platsen är också Bergslagens äldsta plats för järnframställning och enligt C14 datering började dom framställa järn här redan 400-f.kr och höll på fram tills kristi födelse. 
När man har parkerat bilen vid parkeringen så följer man pilen där det står röda jorden och vandrar in till platsen för framställning av järn, vidare där inne kan man följa röda markeringar som är vandringsleden som sträcker sig ca 2 km och man går igenom mossig blöt mark. 
När solen skiner lyser hela skogen upp i ett otroligt magiskt sken som man bara älskar, doften och tystnaden är underbar. 
Vissa platser kräver lite teknik att ta sig fram på och många plank ligger ute som man kan gå på där det är för blött helt enkelt. 
Vi arbetar fortfarande med vandringsleden där inne och mer skyltar kommer att komma upp och övergången vid bäverdammen kommer att fixas till, det är just vid bäverdammen det kan krävas lite finess för att ta sig över men det ligger plank där ute också. 
Röda jorden är en riktigt fin plats och ett av mina tillhåll när jag först flyttade upp hit då karln gick utbildning en bit ifrån röda jorden. 
Det finns många små tjärn i området och Geologislingan går där också.
Det är ett stort område och själva röda jorden med vandringsled är bara en liten del. Du har också Forsåns naturreservat när man precis svänger in på vägen till röda jorden och en liten bit längre in sitter skyltar till olika tjärn som är värda ett besök och en liten bit till så kan man följa geologislingan om man är intresserad av det. 


LATITUD: 59.78008 LONGITUD: 15.51808
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress