Follow

Ulvdottir

Fördelar och nackdelar med foto
Finns det fördelar och nackdelar med foto? 
Beror nog på vem man frågar, vad man har för ambitioner med sitt fotande och hur driven man är. Men klart det finns fördelar och nackdelar precis som med allt annat. 
I detta inlägget tänkte jag lista vilka fördelar jag ser med foto och vilka som är nackdelarna för mig, jag talar helt och hållet utifrån mina egna erfarenheter. 
Fördelarna är många för en kreativ själ som mig själv: 
1: Du kan alltid ha med dig kameran överallt och fota vad du vill utifrån vad du gillar, nu gillar ju jag natur och landskapsfotografering så att ha med kameran hela tiden är super för mig. 
2: Friheten att kunna skapa precis vad du vill, med lightroom och photoshop kan man minst sagt skapa vad man vill, jag skapar mycket fotokonst utifrån känslor så som sorg, foton som väcker en kusligkänsla med mycker mystik, det är min lilla avstickare från naturen men alla mina foton är naturbaserade, det är min nisch. 
3: Man kan hela tiden utvecklas, det tar aldrig slut, man lär sig nya saker hela tiden i allt från redigering till hur man gillar att fota, vilka inställningar man föredrar. Och ens smak i färg ändras genom månaderna av kanske liknande redigering och man kan mixtra med så mycket färg i både lightroom och photoshop. 
4: Drivet att alltid bli bättre, jag är otroligt passionerad för mitt fotografiska sinne, jag absolut älskar det och det är en riktigt utmaning ibland att alltid ta bättre bilder än det man redan har producerat men det är en rolig utmaning plus att man lär sig hur allt ser ut ifrån olika vinklar och ljus. Som fotar ur många konstiga vinklar som jag har lärt mig längs vägen och som jag trivs väldigt bra med och jag fotar sällan när ljuset ute inte är tilltalande för mig, dels när solen är stark och skrikig, jag fotar helst när det är riktigt grått och regn eller soluppgång. 
5: Innan man hittar det man älskar som mest inom foto så är det en uppsjö av lekande med olika saker i photoshop och det är ju så roligt, så mycket verktyg att lära sig och så mycket kul man kan hitta på som ibland efter något år kan te sig som "vad fan tänkte jag där"

Nackdelar: 
1: Om du är som mig och inte nöjer dig med att vara en hemmafotograf så vill du antagligen förnya dina objektiv ibland och detta är inte gratis. Det mesta inom foto är väldigt dyrt och krävande för en liten plånbok som jag har. Men se till att du har det som använder som mest, vilket i mitt fall är har varit: Fjärrutlösare, kamera, 2 objektiv de jag använder som mest är 18-55 mm och 70-300 mm, ND filter för långexponeringar och stativ. 
2: Som extremt kreativ människa som är otroligt driven och framåt när det kommer till mitt fotande så är även det en nackdel, jag blir otroligt stressad om jag inte kan ta mig ut och fota, speciellt alla mina kreativa idéer till min fotokonst. Kan man säga att kameran är beroende framkallande? I alla fall i mitt fall så är den det vilket är en stor nackdel för mig, men kanske inte för dig :) 
3: Det är ju inte bara kameran och objektiven som kostar en massa utan du måste ju även ha en dator som klarar av att ha både lightroom och photoshop uppe samtidigt och som har bra upplösning och detta är verkligen inte gratis. 
4: Är du en total fotonörd som mig så vill du självklart kalibrera din skärm som du arbetar med och detta kan se sig som väldigt onödigt dyrt och i mitt fall en plågsam process, nu har jag haft tur att få låna en Spyder för att kalibrera min skärm men jag tror inte det funkade så bra, lite bättre är skärmen, men att köpa en ny är lite för dyrt för min plånbok. 
5: Man jobbar hela tiden, nästan, jag är arbetsnarkoman och får total ångest och frustration om jag inte har det material jag vill för att kunna jobba med det. Som sagt min största passion är foto och det kan vara både en fördel att vara så passionerad men även en nackdel ur hälsosyn om man inte tillåter sig själv att vila.

Detta är mina fördelar och nackdelar och det betyder ju inte alls att det är detsamma för dig. Mina nackdelar är mer ur ett ekonomiskt synhåll vilket man tydligt kan se, men det är nackdelar jag gärna har för att kunna göra det jag absolut älskar. 
Vad jag vill ha sagt med detta inlägget är att alla saker har för och nackdelar och oavsett hur dina ser ut så sluta aldrig att tro på dig själv och dröm stort, man vet aldrig när eller om eller hur du kommer uppnå dina drömmar men allt ditt arbete du lägger ner kommer betala sig självt i slutändan om du bara tror på dom:) 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress