Follow

Ulvdottir

Härstammar kulning från galdr?
En teori jag har som har väckt mitt intresse väldigt mycket de senaste veckorna är just frågeställningen om kulning kan härstamma från galdr? 
Galdr användes under sejd som utfördes innan kristendommen kom till skandinavien av oftast kvinnor kallade völvor. 
När man går ner i trans till de andra världarna så sjöng man ut sina svar i en galdr, man gal, att gala, en sång gjord i väldigt hög och gäll stämma. Även kallat trollsång. 

Efter kristendommens intågande i de skandinaviska länderna så förbjöds all utövning av våra forna seder och trolldom, min teori är att i fäbodkulturen i Dalarna, Härjedalen och Jämtland så kanske man helt sonika bara anpassade sina gamla trollsånger till vad vi idag kallar för kulning. 
Kan det vara så? 
Det är inte för långsökt om man tänker efter och i mina eftersökningar har jag sett att några andra också är inne på samma teori, nu finns det ju dock inget för att bevisa denna teori utan det får förbli något som är värt att fundera över. 
Kulning för er som inte vet vad det är så är det ett lockrop i väldigt hög och vibrationsfri stämma som härstammar från medeltiden som kvinnor i fäbodkulturen använde för att locka in kor. 
Även känt ifrån dessa områden eller i alla fall i Dalarna så finns dalarunorna som har använts ända in till 1800-talet, alltså brukade de de gamla sederna intensivt i denna trakten så skulle det vara helt omöjligt att gala och kula är ett och samma fast brukas helt olika? 
En tanke som tåls att tänka på tycker jag, jag är i alla fall väldigt glad över att jag kular, det är ett av de bästa sätten jag har att göra mig av med negativa energier och spänningar i min kropp plus att det låter helt fantastiskt när man gör det. 

meh.blo.gg

Åh spännande :-) Jag var totalt såld på fornnordisk mytologi och gamla nordiska seder när jag var ung men det försvann med åldern. Tjusningen finns kvar dock

Harley

Is there an English version

Svar: Yes, if you visit the page on a computer there is a translation button
Ulvdottir

Lars Gustafsson

Kulning? Jag har aldrig hört det tidigare. Tack för information ja Kristendomen förbannade all hednisk utövande.Många människor har legaliserat mycket tyranni
Kristendomens namn.

Lars Gustafsson

Valkyria. Har du sett SVTSerie Jordskott. Isåfall vad gillar du den?

Svar: Nej det har jag inte, kollar sällan på tv
Ulvdottir

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress